Sposób przygotowania

Ciasto ptysiowe:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.

2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125 ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.

3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.

4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.

5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.

6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.

7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i ¾ sera.

8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3 cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.

9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.

10. Posyp ptysie serem.

11. Piecz 20 minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.

12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.

Farsz:

1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.

2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2 minuty.

3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5 minut.

4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ptysie:

1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.

2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.

3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.

4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Dobry przepis.
  • 0
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    super! pieczarkowe jeszcze nie gościły u mnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Muszą smakować rewelacyjnie!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    a to ciekawy przepis
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    takich jeszcze nie kosztowałam
  • 1
    237120_kobieta_kolorowe_paznokcie_manicure_kubek
    Opublikowano

    Kuchenka

    pewnie smaczne
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    ciekawy przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    junox

    świetny pomysł:)
  • 1
    dsc_1104
    Opublikowano

    Aleksandra/Olcia

    rewelacyjny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    świetny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawy ten przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    ciekawy pomysl
  • 1
    original
    Opublikowano

    erym

    taki deser to rozumiem :P
  • 0
    raspberries
    Opublikowano

    raspberry

    ciekawy przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawy przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Z chęcią bym spróbowała.
  • 1
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Wow , ciekawy pomysł :) Muszę spróbować go zrobić :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    as28

    super ptysie, nie jadłam takich
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    ciekawy pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    aż ślinka leci:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Ciekawy pomysł
  • 0
    zdjecie-profilowe-doradca-smaku
    Opublikowano

    MagdalenaIC

    Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    MniamMniamA

    Ptysie są pyszne pod każdą postacią. Ja często przyrządzam z pastą z tuńczyka ! Muszę wypróbować Twój przepis !
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    smaczna propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    co za pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !