Pieczarkowe ptysie

Pieczarkowe ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    125 ml
  • mleko

    1 łyżka
  • woda

    125 ml
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    1 łyżka
  • mąka

    150 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    1 sztuka
  • ser cheddar

    120 gram
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • masło

    60 gram
  • pieczarki

    500 gram
  • cebula

    40 gram
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto ptysiowe:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.

2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125 ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.

3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.

4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.

5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.

6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.

7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i ¾ sera.

8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3 cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.

9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.

10. Posyp ptysie serem.

11. Piecz 20 minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.

12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.

Farsz:

1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.

2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2 minuty.

3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5 minut.

4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ptysie:

1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.

2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.

3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.

4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

15.03.2017 11:46
co za pyszności

Klausia

11.03.2017 20:32
super przepis

pestka

19.11.2016 09:34
smaczna propozycja

MniamMniamA

17.11.2016 13:57
Ptysie są pyszne pod każdą postacią. Ja często przyrządzam z pastą z tuńczyka ! Muszę wypróbować Twój przepis !

MagdalenaIC

19.08.2016 21:52
Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł.

Klausia

30.07.2016 23:23
Ciekawy pomysł

Grazyna0211

13.03.2016 15:44
świetny pomysł

Izabela28

03.08.2015 15:30
aż ślinka leci:)

Malgorzata549

30.05.2015 07:59
ciekawy pomysł

as28

14.01.2015 10:48
super ptysie, nie jadłam takich

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat