Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
kiełbasa cienka 30-35 dag
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
kapusta pekińska 10 liści
sos sojowy do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
śmietana 1 łyżka
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej

Kroki postępowania

1
Ryż i obraną marchewkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę ( 1 łyżkę podsmażonej cebuli odłożyć do sosu) do reszty dodać obraną z osłonki pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, podsmażyć.
Krok 1 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
2
Następnie dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę marchewkę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
3
Liście kapusty pekińskiej włożyć do wrzącej wody, dodać odrobinę przyprawy do zup i gotować 2-3 minuty. Wyjąć z wody, ściąć zgrubiałe nerwy, nałożyć farsz, zawinąć boki i zwijać gołąbki.
Krok 3 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
4
Ułożyć w rondelku, wlać odrobinę wody, dodać odrobinę sosu sojowego i dusić pod przykryciem około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu na rozgrzanym maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek i koncentrat pomidorowy, dodać pozostałą smażoną cebulę, wlać 2/3 szklanki wody wymieszanej z mąką i śmietaną, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto
5
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krok 5 - Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.01.2014 21:09
Smakowicie wyglądają.
Motorek 02.01.2013 11:17
bardzo smaczne mięsko
Mysiunia 07.12.2012 14:01
dawno nie jadłam, te wyglądają na bardzo smaczne :)
sara1 07.12.2012 08:23
apetyczne
caralajna 07.12.2012 07:51
pięknie wyglądają
miroslawa 07.12.2012 05:30
ale bym je zjadła, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak