Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż curry z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
jabłka 3 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
mleko 1/2 litra
wódka 1 kieliszek
rodzynki do smaku
Goździki całe Prymat do smaku
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ryż curry z jabłkami

Ryż ugotować w mleku z dodatkiem curry i ewentualnie wody. Jabłka (najlepiej szara lub złota reneta) pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z goździkami i rodzynkami, gotować z odrobiną wody, cukru, cynamonu. Dodać kieliszek wódki o smaku limonkowym. Gotować chwilę aby jabłka delikatnie zmiękły ale nie rozpadły się. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć częścią ryżu. Następnie wyłożyć podduszone jabłka i kolejną warstwę ryżu. Całość posypać cukrem waniliowym. Zapiekać 10 min w piekarniku w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 10.02.2015 22:48
wygląda zjawiskowo :)
aisoglam 07.07.2013 23:08
Aromatycznie :)
MAR3STA 17.02.2013 18:32
smaczny
V_kuchareczka 06.12.2012 18:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak