Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot śliwkowo jabłkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki żółte 2 kg
galaretka truskawkowa 1
cukier do smaku
sok z 1/2 cytryny
woda 4 l
jabłka 1 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot śliwkowo jabłkowy

Śliwki i jabłka umyć. Z papierówek za pomocą specjalnego nożyka wyciąć gniazda nasienne. Do dużego garnka wrzucić przygotowane owoce, zalać zimną wodą. Od momentu zagotowania się wody kompot gotować na mniejszym ogniu około 10 minut. Można krócej, ale ja wolę jak owoce się rozpadną. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym wlać sok z cytryny, dodać jeszcze do smaku cukier i ponownie wymieszać. Kompot można spożywać ciepły lub schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak