Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłuszka w kruchych fartuszkach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 8 szt.
mąka pszenna 1,25 szkl.
masło 125 g
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
śmietana 18 proc 1 łyż.
cukier puder 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
rodzynki 1 łyż.
orzechy włoskie 1 łyż.
miód 2 łyż.
konfitura 1 różana

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłuszka w kruchych fartuszkach

Kroki postępowania

1
Do przygotowania deseru potrzeba 8 małych jabłek o wadze do 120 g każde.
Jabłka obrać ze skórki, ściąć wierzch na 1/3 wysokości jabłka, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 1 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
2
Miseczki jabłkowe napełnić konfiturą różaną lub mieszanką przygotowaną z rodzynek, posiekanych orzechów i miodu. Nadziane jabłka przykryć ściętymi wierzchami.
Krok 2 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
3
Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, zarobić z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i szczyptą soli na kruche ciasto.
Krok 3 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
4
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na min. 2 godziny lub na całą noc do lodówki do schłodzenia. Podzielić ciasto na dwie części, cienko rozwałkować (nieco grubiej niż ciasto na pierogi) i oblepić jabłka.
Krok 4 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
5
Nadmiar ciasta odkroić, a na górze zrobić ogonek.
Krok 5 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
6
Z reszty ciasta wyciąć listki i przymocować do jabłek w cieście.
Gotowe jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wysmarowanej oliwą.
Krok 6 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto
7
Wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 3 minuty, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200*C i piec jeszcze 20 minut.
Po ostudzeniu można oprószyć jabłka cukrem pudrem.
Krok 7 - Jabłuszka w kruchych fartuszkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna23 09.02.2013 11:10
pyszne
Joanna23 09.02.2013 11:10
pyszne
Isia 06.12.2012 11:51
śliczne
-Natka- 05.12.2012 21:02
pyszne i efektowne. :)
KasiaK90 05.12.2012 19:23
przepyszne musiały być te jabłuszka
halina55 05.12.2012 19:22
Aż ślinka cieknie :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak