Kuleczki mielone w sosie pieczarkowym

Kuleczki mielone w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dag
  • jajo

    1 szt
  • pieczarki

    50 dag
  • kostka wołowa

    1 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • tłuszcz

    do smażenia
  • kość

  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • chleb

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kromki chleba zmoczyć w wodzie. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego wyciśnięte z wody kromki chleba, 1 jajko i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wyrobić. Z gotowego ciasta wyrabiamy nieduże kuleczki i panierujemy je w bułce tartej , a następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kuleczki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Następnie przygotowywujemy sos pieczarkoy:
Pieczarki kładziemy na patelnię, solimy i smażymy na tłuszczu. Usmażone wkładamy do garnka z wcześniej przygotowaną wodą. Do wody dajemy kość i kostkę wołową i gotujemy. Na koniec zagęszczamy sos mąką i śmietaną delikatnie wlewając do garnka żeby się nie ścięło.
Na talerz wlewamy sos i wkładamy do niego kuleczki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jodaj

01.10.2012 13:39
pyszne :)

gosia561

17.08.2012 10:23
smaczne

karolina1869

08.06.2012 10:49
ciekawy przepis

Emiliozo

22.11.2011 18:32
pyszności

tomek18

16.06.2011 08:41
mm..uwielbiam:)

Danuta_Prorok

25.05.2011 17:29
mniam

ewelina63

11.05.2011 18:21
smaczne

kanu83

08.04.2011 22:38
popieram- pychotka:)

pioge7

16.07.2010 18:50
supcio:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat