Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżki
  • kruszonka

  • margaryna

    9 dag
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jabłka

    70 obrane
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść z tego kruche ciasto i schłodzić najmniej 1 godz.
Schłodzonym ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki (33cm na 22 cm) na nim wyłożyć warstwę z jabłek.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z budyniem, cukrem i cynamonem.
Kruszonka: Zimną margarynę zagnieść z sypki składnikami do uzyskania sypkiej kruszonki( z wyglądu przypomina taką posypkę nie tradycyjną kruszonkę ) Na wyłożone jabłka wysypać całą cynamonową kruszonkę.
Ciasto piec około 50 min w temp. 180 st. Ciasto samo w sobie jest pyszne, ale można podać je polane tak jak ja kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

04.08.2013 21:51
wyglada apetycznie

Dorian

16.04.2013 08:08
pieknie podane

Isia

06.12.2012 12:02
pychota

Mysiunia

06.12.2012 08:26
Ciasto wygląda nadzwyczaj apetycznie :)

cris04

05.12.2012 20:38
To ciasto musi być pyszne.....

misia53

05.12.2012 16:41
bardzo pysznie wygląda

Monika58

05.12.2012 16:25
pyszne i ładne zdjęcia :)

Kekerboom

05.12.2012 15:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat