Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Adżika z pomidorami i jabłkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 40 dkg
jabłko 1 (ok.20 dkg) sztuka
papryka czerwona 1/2 strąka
cebula 1 duża sztuka
czosnek 1 główka
papryczki chili 2 sztuki
marchewka 1 duża sztuka
cukier 3 płaskie łyżki
sól do smaku
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Adżika z pomidorami i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka.
Krok 1 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
2
Jabłko umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów.
Krok 2 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
3
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki (bez pestek), wrzucić do garnka.
Krok 3 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
4
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Z papryczek chili usunąć pestki, papryczki grubo posiekać. Cebulę i papryczki wrzucić do garnka. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku wrzucić do garnka.
Krok 4 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
5
Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
6
Również wrzucić ją do garnka.
Krok 6 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
7
Dodać cukier i odrobinę soli.
Krok 7 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
8
Garnek przykryć. Wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie duszenia często mieszać, żeby się nie przypaliło. 15 minut przed końcem duszenia dodać olej i wymieszać.
Krok 8 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
9
Całość dokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli.
Krok 9 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
10
Pastę przestudzić.
Krok 10 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
11
Następnie przetrzeć ją przez sito (nie jest to konieczne, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidorów i skórki).
Krok 11 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto
12
Adżika to składnik wielu dań kuchni gruzińskiej. Dodaje się go do zup, sosów, mięs...
Krok 12 - Adżika z pomidorami i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 02.10.2013 07:33
Super danie :)
Katarzyna/kate1980 05.12.2012 22:17
bardzo fajny przepis
Beata61 05.12.2012 07:16
naturalnie i smacznie
jasiek 04.12.2012 23:25
ale fajne
IwonaKa 04.12.2012 23:12
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak