Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z grzybami marynowanymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 1 kg
cebula biała 4 szt
grzyby marynowane 0,5 l
olej
ocet 2 szkl
woda 2 szkl
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżki
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z grzybami marynowanymi

Śledzie świeże oczyścić. Z wody, octu, cukru, soli zrobić zalewę. Dodać do niej pieprz czarny, ziele angielskie,goździki, liście laurowe i gorczyce. Zagotować zalewę i ostudzić. Kiedy już wystygnie włożyć do niej śledzie. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć śledzie. Cebulę pokroić w piórka. Układać w wysokim naczyniu - najlepiej w słoiku - kolejno ; warstwa śledzi, cebula, grzyby marynowane - mogą być podgrzybki, opieńki. Ułożone w słoiku śledzie zalać olejem. Odstawić na co najmniej godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 04.12.2012 22:37
Smakowita potrawka, to co lubię i grzybki i śledzik :-)
Zdzisław 04.12.2012 22:03
smacznie
Małgorzata106 04.12.2012 21:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak