Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy indyk

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 2 sztuka
jabłka 2 sztuka
ziemniaki 1,5 kg
pieprz do smaku
sól do smaku
sok jabłkowy 1 litr
mąka 200-300 g
czosnek 3 sztuka
pietruszka zielona do smaku
szczypiorek usiekany do smaku
tymianek do smaku
cebula 1 sztuka
majeranek do smaku
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy indyk

Filety z indyka kroimy w paski. Zalewamy maggi i pozostawiamy na min. 3h w lodówce.

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, siekane pietruszkę i szczypiorek, tymianek i majeranek oraz kawałek siekanej bardzo drobno cebulki. Po przyrumienieniu zawartość patelni ląduje w garnku.

Paski indycze obtaczamy w słodkiej papryce i mące. Smażymy je na patelni. Gdy już są dobrze podsmażone wrzucamy je do garnka z przyprawami i zalewamy sokiem jabłkowym 100% - pół litra. Gdy już sos zgęstnieje danie jest gotowe do spożycia. Jeśli zbyt wiele soku odparuje to dolewamy jeszcze szklaneczkę.

Ziemniaki gotujemy oddzielnie.

Podajemy na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.06.2013 10:56
lubię mięso indyka
Izabela/bella81 21.01.2013 08:24
jestem ciekawa smaku
AURELKA 05.12.2012 12:07
doskonały
babajaga1969 05.12.2012 02:12
smaczna potrawa
pajbek 04.12.2012 22:38
Pyszny indyk i ładnie podany :-)
Zdzisław 04.12.2012 22:04
pyszny obiad
Małgorzata106 04.12.2012 21:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak