Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewki i sezamu

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młode marchewki konserwowe 1 puszka
rzodkiewki 1 pęczek
zielone cebulki 4 sztuki
kiełki rzodkiewki 1 garść
kolendra 1 pęczek
ziarno sezamu 3 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,25 łyżeczki
miód 2 łyżeczki
sól 1 łyżka
imbir starty 1 łyżka
papryka czerwona 1 sztuka
ryż czarny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z czarnego ryżu, rzodkiewki i sezamu

1. Wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Gdy składniki połączą się dodać imbir i pieprz kajeński. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na pół godziny. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
2. Ryż gotować w dużej ilości osolonej wody 20 min. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
3. Do zimnego ryżu dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, odsączone i pokrojone na ćwiartki młode marchewki, rzodkiewki i zielone cebulki pokrojone na plasterki. Całość zalać wcześniej przygotowanym sosem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać posiekaną nać kolendry, kiełki rzodkiewki i ziarno sezamu. Dobrze wymieszać i podawać natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 03.08.2013 07:40
Wygląda genialnie, muszę spróbować
Anna169Hosz 03.07.2013 14:30
Bardzo oryginalna.
mufinka79 05.12.2012 18:48
świetna propozycja :)
Botwinka 04.12.2012 15:57
super
Goya 04.12.2012 12:58
extra wygląda
Patrycja25 04.12.2012 12:12
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak