Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
kukurydza 1 puszka
fasolka czerwona 1 puszka
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
ogórek konserwowy 4 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyż.
bulion 2,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 4 szt.
kumin 1 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżecz.
chili 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa do dań meksykańskich 1 łyżecz.
koncentrat pomidorowy 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska

Kroki postępowania

1
Na tłuszczu, w garnku lub na bardzo głębokiej patelni, szklimy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż zmięknie i się zrumieni.
Podsmażone mięso zalewamy gorącym bulionem i dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 1 - Zupa meksykańska foto
2
Dodajemy pokrojone w grubsze plasterki ogórki konserwowe, fasolkę z puszki i kukurydzę (razem z zalewami) oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 2 - Zupa meksykańska foto
3
Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą (rozprowadzoną w wodzie lub w formie zasmażki).
Gorącą zupę wylewamy na talerze.
Krok 3 - Zupa meksykańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinooo
Marcinooo 07.08.2013 13:18
Fajny przepis
Róża1 29.06.2013 08:01
orginalna zupa
medi 04.12.2012 12:49
superaśna:)
gosia56 04.12.2012 11:57
napewno pyszna
miki47 04.12.2012 10:46
ale pysznie
wiola333 04.12.2012 10:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak