Sernik potrójnie orzechowy

Sernik potrójnie orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy laskowe

  • nutella

  • ser

  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: pół szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka jasnobrązowego cukru, 15 czekoladowych wafelków, 1 łyżka oleju, 1 łyżka kawy granulowanej, 1 łyżka gorącej wody, 50 dag serka wiejskiego, 25 dag serka kremowego, 3 szklanki niesłodzonego kakao, 3 szklanki brązowego cukru, pół szklanki cukru białego, pół szklanki nutelli, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, opcjonalnie 2 łyżki likieru orzechowego, 1 łyżeczki soli, 3 rozkłócone duże jajka.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Zmiksować 1 szklanki orzechów z łyżką brązowego cukru i wafelkami. Dodać olej. Miksować, aż masa będzie wilgotna. Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć masą z wafelków. Blaszkę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej. W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować oba sery. Dodać do masy serowej rozpuszczoną kawę, kakao, brązowy cukier, biały cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Zmiksować. Dodać jajka. Ponownie zmiksować. Przełożyć masę do foremki. Sernik piec przez godzinę w kąpieli wodnej. Wyjąć. Obkroić nożem wokół brzegów sernika. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

23.06.2011 23:38
super przepis

Agnieszka/picola

22.03.2011 18:55
mniam

ewasylwia

22.08.2010 21:30
Uwielbiam wszystko co orzechowe więc i to napewno polubię

rosik93

16.07.2010 16:04
Musi być fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat