Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik potrójnie orzechowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy laskowe
nutella
ser
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik potrójnie orzechowy

SKŁADNIKI: pół szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka jasnobrązowego cukru, 15 czekoladowych wafelków, 1 łyżka oleju, 1 łyżka kawy granulowanej, 1 łyżka gorącej wody, 50 dag serka wiejskiego, 25 dag serka kremowego, 3 szklanki niesłodzonego kakao, 3 szklanki brązowego cukru, pół szklanki cukru białego, pół szklanki nutelli, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, opcjonalnie 2 łyżki likieru orzechowego, 1 łyżeczki soli, 3 rozkłócone duże jajka.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Zmiksować 1 szklanki orzechów z łyżką brązowego cukru i wafelkami. Dodać olej. Miksować, aż masa będzie wilgotna. Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć masą z wafelków. Blaszkę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej. W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować oba sery. Dodać do masy serowej rozpuszczoną kawę, kakao, brązowy cukier, biały cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Zmiksować. Dodać jajka. Ponownie zmiksować. Przełożyć masę do foremki. Sernik piec przez godzinę w kąpieli wodnej. Wyjąć. Obkroić nożem wokół brzegów sernika. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 23.06.2011 23:38
super przepis
Agnieszka/picola 22.03.2011 18:55
mniam
ewasylwia 22.08.2010 21:30
Uwielbiam wszystko co orzechowe więc i to napewno polubię
rosik93 16.07.2010 16:04
Musi być fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak