Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z jabłkami i bakaliami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 100 gram
mąka krupczatka 50 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 30 gram
margaryna 120 gram
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
jabłko 4 sztuka
rodzynki 1 łyżka
orzechy włoskie 2 łyżka
skórka pomarańczowa 1 łyżka
płatki migdałowe 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z jabłkami i bakaliami

Mąki z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, margarynę, śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nałożyć jabłka z bakaliami zostawiając kilka cm wolnego miejsca. Brzegi założyć do środka.

Piec tartę w 190' ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 03.12.2012 23:33
Musi być pyszna.....!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak