Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
boczek wędzony
seler naciowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana

SKŁADNIKI: 6 średnich ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki, 2 pokrojone w drobną kostkę łodygi selera naciowego, 1 pokrojona w cienkie plasterki średnia cebula, pół szklanki octu winnego, pół szklanki białego wina, 1 łyżeczki musztardy, półtorej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki gotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, przestudzić, obrać i pokroić w 2 centymetrowe plasterki. Boczek smażyć, aż będzie chrupiący. Wyjąć, pokruszyć. Do salaterki włożyć ziemniaki. Dodać seler, cebulę i boczek. Delikatnie wymieszać. Do tłuszczu z boczku wlać ocet winny i wino. Dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zaprawą polać sałatkę. Podawać posypaną natką pietruszki do zimnych mięs lub smażonej ryby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 17.03.2011 09:21
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak