Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Mamy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 70 dag
śmietana 0,5 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier kryształ 1 niepełna szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek migdałowy według uznania
cynamon według uznania
cukier puder do posypania
jabłko winne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Mamy

Wszystkie składniki oprócz jabłek, cynamonu i cukru pudru wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Pierwszą część ciasta rozwałkować, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, dać utarte jabłka, potrzepać cynamonem, dać drugą rozwałkowaną część ciasta tak by przykryć wszystkie jabłka. Włożyć do piekarnika - piec w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu gorące ciasto potrzepać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 28.01.2014 21:15
Moje ulubione ciasto - uwielbiam :)
agnieszka214 20.06.2013 21:41
super juz bym zjadła uwielbiam takei ciasta
Wiesława1 04.12.2012 07:51
super
monisia1977 04.12.2012 06:11
dobre
miroslawa 04.12.2012 04:23
pyszny
cris04 03.12.2012 23:35
nie ma to jak jabłecznik mamy!
sara1 03.12.2012 21:59
wygląda cudownie
jola1508 03.12.2012 21:37
wyglada super
IwonaKa 03.12.2012 20:58
nie ma to jak dobry jabłecznik
V_kuchareczka 03.12.2012 20:55
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak