Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ananasowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: margaryna 10 dkg
mąka 20 dkg
kakao 3 łyżeczki
cukier 10 dkg
jajko 2 szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 0,5 litry
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
starta czekolada do przybrania
ananas do przybrania
ananas 5 plasterków z puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ananasowa

Ciasto: Mąkę z kakao mieszamy z proszkiem, dodajemy margarynę, jajka, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Piec w temp. ok 200 stopni przez 10 minut.Po wyjęciu ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Masa: w pół szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, obie mąki. Do pozostałego mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy razem i zagotowujemy. Gdy to mleko się zagotuje dodajemy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Margarynę ucieramy, dodajemy przestudzony budyń i pokrojone w kostkę kawałki ananasa. Rozwijamy ciasto, które było zwinięte w rulon, nakładamy na ciasto ananasową masę i zwijamy ciasto. Trochę masy zostawiamy na posmarowanie brzegów i wierzchu rolady. Po posmarowaniu masą wierzchu rolady i brzegów ozdabiamy startą czekoladą i kawałkami ananasów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 18.02.2014 20:42
Pysznosci:-)
EmciaPichci 11.01.2013 09:23
bardzo fajny pomysł na roladę ;)
aisza1 26.12.2012 08:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak