Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w klonowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

syrop klonowy
gruszki
kardamon

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w klonowym sosie

SKŁADNIKI: 6 łyżek syropu klonowego, 6 dojrzałych gruszek z ogonkami, 6 goździków, 8 pokruszonych nasion kardamonu, 2 pałeczki kory cynamonowej, 1 łyżka cukru, 300 ml półsłodkiego białego wina.

SPOSÓB WYKONANIA: Obrać gruszki zostawiając przytwierdzone ogonki. Wcisnąć w spód każdej goździk. Umieścić je razem z pałeczkami cynamonowymi w naczyniu żaroodpornym i posypać górę każdej gruszki kardamonem. Wlać wino i syrop klonowy do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wylać całość na gruszki upewniając się, że są zanurzone do połowy. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. godzinę w temperaturze 200 stopni lub aż będą miękkie. Przed podaniem usunąć z gruszek goździki, kardamon i pałeczki cynamonowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 25.08.2010 22:12
zgadzam się- pycha!
Natalia/tubisiek 01.08.2010 09:40
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak