Sposób przygotowania

Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy przesiane mąki, proszek i przyprawę korzenną. Bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (tortownica kwadratowa lub okrągła- śr. 21cm).
Pieczemy w 180 st C przez 30-40 min.
Studzimy i przekrawamy na dwa placki.

Masa Jabłkowa:
Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne (mamy mieć 1 kg). Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagotowujemy w garnku (trochę gotujemy).
Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się jabłek. Energicznie mieszamy. Dodajemy cynamon, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Bardzo dobrze mieszamy.

Jeden placek wkładamy na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wykładamy na niego gorącą masę i przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    natii3624

    Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika58

    brzmi i wygląda apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ania20m

    smakowite :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    uqash24

    hmmm, ciekawy smaczny przepis :)
  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    ciekawy pomysł, nie widziałam wcześniej czegoś takiego.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gottrina

    pycha jabłecznik
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    palce lizać
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Fajan opcja z kisielem!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    musi cudnie pachnieć .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    mmm pychotka do kawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    mm szarlotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !