Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
soczewica 25 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szczypta
twaróg 20 dag
sól
pieprz
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicy

Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na maśle i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.02.2014 17:21
smaczne podsmażone
miroslawa 04.12.2012 04:33
super
cris04 03.12.2012 23:37
mam na nie wielką ochotę!!
mufinka79 03.12.2012 19:24
uwielbiam pierogi, a z soczewica mam zamiar tez zrobić. Pycha :)
Monika111 03.12.2012 18:08
Fajniutkie i pewnie pyszne! :)
medi 03.12.2012 17:38
Uwielbiam pierogi z soczewicą,ale nigdy nie dodawałam sera białego.Muszę wypróbować twój pomysł:)
Kuchareczka2 03.12.2012 17:37
moje ulubione mam na nie ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak