Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe koszyczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 200 g
papier do pieczenia 1 arkusz
miseczka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe koszyczki

Kroki postępowania

1
Ser żółty (ja używam np. gouda czy edamski) ścieram na tarce na średnich oczkach. Powinny wyjść wiórki podobne do startego parmezanu.
Krok 1 - Serowe koszyczki foto
2
Utarty ser dzielę na trzy części. Patelnię teflonową rozgrzewam bez tłuszczu na średnim ogniu. Wsypuję na nią cienką warstwę jednej trzeciej startego sera. Smażę całość aż ser się roztopi i zacznie się lekko rumienić.
Krok 2 - Serowe koszyczki foto
3
Wtedy za pomocą drewnianej łopatki przewracam serową skorupkę na drugą stronę i dosmażam jeszcze chwilę. Po czym przenoszę łopatką warstwę sera na miseczkę.
Krok 3 - Serowe koszyczki foto
4
Przykrywam papierem do pieczenia i formuję kształt koszyczka. Chwilę trzymam i zdejmuję gotowy koszyczek z naczynia.
Krok 4 - Serowe koszyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 14.12.2012 18:29
Pomysłowe
manaika 03.12.2012 12:53
ciekawy pomysł
Pajecznik 03.12.2012 12:35
bardzo fajny pomysł.
Patrycja25 03.12.2012 12:32
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak