Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe z łopatki 30 dag
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna 1 łyżka
ketchup 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
makaron rurki 20 dag
oliwa 2 łyżki
bulion 1 kostka
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i zmielić w maszynce. W woku rozgrzać oliwę, włożyć mielone mięso, oprószyć pieprzem, smażyć około 15 minut.
Krok 1 - Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem foto
2
Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki.
Krok 2 - Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem foto
3
Podsmażone pieczarki połączyć z mięsem, dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, oregano i ketchup, wymieszać. W 1 szkl gorącej wody rozpuścić kostkę bulionową dodać do mięsa, dusić około 10 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem foto
4
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, ułożyć farsz, posypać startym żółtym serem.
Krok 4 - Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.07.2013 22:21
Danie idealne. Uwielbiam takie.
olkaaa 03.12.2012 09:54
tez taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak