Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort porzeczkowo-śmietanowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 125 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 75 gram
mąka ziemniaczana 75 gram
kakao 15 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło stopione 75 gram
czerwone porzeczk 500 gram
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 50 gram
śmietan fix 3 opakowania
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
porzeczki czerwone do ozdoby
wiórki kokosowe do ozdoby
płatki migdałowe do ozdoby
migdały do ozdoby
woda 4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort porzeczkowo-śmietanowy

Ciasto biszkoptowe: jajka z gorącą wodą ubić mikserem ustawionym na maksymalne obroty. Stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ucierać 2 min. Wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, przesiać, dodać w dwóch porcjach do ciasta, ucierać powoli. Masło stopić, ostudzić, dodać do ciasta. Tortownice ( średnica 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec 20-30 min w tem. 170-200^C. masa; Śmietanę ubić na sztywno dodać śmietanfixy i cukier puder. Do połowy kremu dodać porzeczki. Biszkopt przekroić na 3 równe części pierwszą część posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć drugim biszkoptem, posmarować kremem z porzeczkami, przykryć biszkoptem. bitą śmietaną posmarować wierzch tortu i ozdobić według uznania, lub tak jak widać na zdjęciu. Są podane składniki którymi jest ozdobiony tort .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 02.12.2012 19:52
śliczny
Simeo 02.12.2012 19:47
fajnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak