Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2
ryż brązowy 100 g
miód 2 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyzki
orzechy 50 g
rodzynki 20 g
bita śmietana do dekoracji
mięta liście do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Do przygotowania potrawy można użyć pierścienia cukierniczego lub (jeżeli takiego nie mamy) wyciąć go z butelki - o wysokości około 7 cm. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Krok 1 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
2
Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu często mieszając. Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do jabłek szybko mieszając. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 2 minut. Jabłka odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
3
Orzechy mielimy lub kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Wystudzony ryż łączymy z orzechami, rodzynkami i miodem. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
4
Na talerzyku stawiamy pierścień. Wykładamy połowę masy orzechowej i dokładnie ugniatamy.
Krok 4 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
5
Kolejno wykładamy wystudzone jabłka i lekko dociskamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny, aby jabłka nam się "związały". Pierścień dopełniamy masą orzechową, wyrównujemy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto
6
Zdejmujemy pierścień i torcik dekorujemy bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Całość można podać również z sosem malinowym. Życzę smacznego ;)
Krok 6 - Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.04.2014 07:44
świetnie wygląda
Kamila6 23.04.2013 19:47
świetny pomysł :)
Agata B 17.01.2013 22:06
mmm uwielbiam ryż z jabłkami a ten wygląda wyjątkowo kusząco:)))
aisoglam 17.01.2013 12:27
Efekt fantastyczny! Ostatnio chciałam kupić taki pierścień, ale Twój pomysł z butelką jest zdecydowanie mniej czasochłonny od biegania po sklepach :)
Konczi 17.01.2013 03:37
apetycznie wygląda, bardzooo
kala9287 14.01.2013 12:47
super
trufelek 28.12.2012 19:15
pycha:D !!!!
caralajna 21.12.2012 07:24
bardzo apetyczny
Klausia 16.12.2012 02:34
Efekt na prawdę piorunujący :) W smaku pewnie równie wyśmienity, jak z wyglądu :)
Michaś 03.12.2012 21:50
deser prezentuje się wyśmienicie ;)
Guśka 03.12.2012 21:48
Jejku, ale pyszności :) wspaniały ten deser ;)
miroslawa 03.12.2012 05:23
fantastyczny
Ewa6274879 02.12.2012 23:59
wygląda świetnie!
Beatris 02.12.2012 22:15
Pięknie wygląda. Lubię desery jabłkowo-ryżowe.
BeataJ 02.12.2012 20:17
bardzo fajny deserek
ewaa 02.12.2012 20:12
pychota:)
Mysiunia 02.12.2012 19:53
bardzo ładnie się prezentuje i pewnie super smakuje :) bardzo dobry przepis :)
Babciagramolka 02.12.2012 17:48
Fantastyczny pomysł
adelajda 02.12.2012 17:48
super smakowicie !
Beata61 02.12.2012 17:24
śliczny!
gosia56 02.12.2012 16:56
SUPER .
V_kuchareczka 02.12.2012 16:52
super
Cukiereczek13 02.12.2012 16:43
Dziękuje za miłe słowa i polecam serdecznie ;) Jest bardzo prosty do przygotowania :)
uqash24 02.12.2012 16:39
cudownie wygląda, tak smakowicie :)
Marta1986 02.12.2012 16:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak