Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złoty Stok

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 0,5 kg
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
cukier 0,2 kg
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 0,26 kg
cukier 0,25 kg
woda letnia 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 0,1 kg
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
jajko 2 szt
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
migdały 0.05 kg
powidła śliwkowe 0,2 kg
woda 1 (przegotowana)
orzechy włoskie 0,15 drobno siekane
orzechy włoskie 0,2 mielone
galaretka 0,3 kolorowa, w cukrze:
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Złoty Stok

1 kostkę margaryny wymieszać z 1/2 kg mąki, 200 g cukru, 3 łyżeczkami proszku, 4 żółtkami i 2 łyżkami śmietany. Zarobić ciasto, podzielić na 2 części, upiec dwa placki. Po upieczeniu jeden placek pokruszyć na drobne części.Na pierwszy placek nałożyć powidła ze śliwek. 100 g rodzynek, pokruszone placek, 400 g galaretki, 150 g orzechów i 1 szklanka kawy (3 łyżki kawy rozpuszczonej w 1 szklance wody) zmiksować tak aby powstała masa. Masę nałożyć na powidła. 200 g orzechów, 1 szklankę mleka, 2 jajka i 1 szklankę cukru wymieszać i ciągle mieszając zagotować. Przestudzona masę zmiksować z 1 kostką margaryny. Masę nałożyć na masę bakaliową. 3 jajka i 250 g cukru zmiksować na puch, dodać po łyżce wody, następnie wsypać 260 g mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut. Ostudzony biszkopt nałożyć na masę orzechową. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 06.02.2014 06:49
świetny smakołyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak