Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczane z jabłkami i budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
olej 100 ml
burak 1/2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
budyń bananowy 1 sztuka
mleko 350 ml
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłko 2 duże
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczane z jabłkami i budyniem

Ugotować budyń w 350 ml mleka i odstawić. Buraczek obrać i potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać. Następnie dodawać powoli olej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Potem imbir, sok z 1/2 cytryny i potarty buraczek. Razem połączyć. Na sam koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką (chyba, że używa się silikonowej, to wtedy nie trzeba niczym smarować). Na górę układać łyżką porcje budyniu. Piec w temperaturze 160-170 stopni ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 19.01.2013 21:53
Wow!! Pomysł rewelacyjny-aż skuszę się i sama spróbuję w najbliższym czasie zrobić coś podobnego :)
Mariusz10 02.01.2013 17:28
ekstra wyszło
miroslawa 02.12.2012 10:00
ciasto w środku jest lekko wilgotne, dominuje smak i aromat jabłek
babajaga1969 01.12.2012 22:23
dobre danie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak