Pizza z bakłażanem, pesto i kozim serem

Pizza z bakłażanem, pesto i kozim serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kozi ser

  • parmezan

  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: Ciasto na pizzę: /1 pizza o średnicy 25 cm/: 120 g mąki (ok. 3/4 szklanki), 5 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 40 ml ciepłej wody, 40 ml ciepłego mleka, 1 łyżka oliwy + 1/2 łyżki do posmarowania ciasta. Obkład: 70 – 90 dag bakłażana pokrojonego w półcentymetrowe plasterki, olej do smażenia, sól, 3 posiekane ząbki czosnku, pół łyżeczki pieprzu, 25 dag łagodnego koziego sera, pół szklanki tartego parmezanu, pół szklanki pesto.

SPOSÓB WYKONANIA: Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, wody i mleka. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i oliwę. Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, posmarować ją resztą oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miskę ściereczką. Na oleju usmażyć bakłażany. Osączyć z tłuszczu, posolić. Blaszkę do pizzy wyłożyć ciastem. Na cieście wyłożyć plasterki bakłażana. Posypać czosnkiem i pieprzem. Piec w 225 stopniach przez 12 minut. Na bakłażanach ułożyć plasterki koziego sera, posmarować pesto. Piec aż ser zacznie się zezłacać czyli ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

04.08.2012 22:03
super fajna uwielbiam takie pizze

ewasylwia

22.08.2010 21:27
Ciekawe, choć u mnie by raczej nie przeszło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat