rosół z makaronem

rosół z makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • koperek

    2 gałązki
  • przyprawa do dań Kucharek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. \'szumowina\', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

04.05.2011 23:50
wygląda apetycznie

kotlet

19.04.2011 23:28
wyglada apetycznie

szajba2

09.04.2011 16:27
klasyka

Barbara55

13.02.2011 15:12
rosół to podstawa

kielcok1

30.01.2011 15:05
niedzielne danie

rakow2

29.11.2010 16:28
ładnie

Joanna120

11.10.2010 20:17
rosołek jest super na każdy obiad

Zofia12

23.04.2010 09:48
Super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!

Izabela30

22.04.2010 23:14
ja do rosołu obowiązkowo dodaje kawałek wołowego ( szponder lub żeberko)- nie jest wtdy taki słodki w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat