Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Modra kapusta z grzybkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko 1
smalec 1 łyżka
ocet winny 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 sztuki
Wywar: 100 ml
koperek 2 łyżeczki
grzyby suszone 3 kapelusze
kapusta czerwona 1/2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Modra kapusta z grzybkami

Kapustę czerwoną trzemy i wkładamy do garnka, zalewamy wywarem wieprzowym (może być też rozpuszczoną kostką rosołową) i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy kapelusze grzybów, jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach tarki i wrzucamy do kapusty. Wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy smalec , liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka (nawet do 45 minut). Na koniec dodajemy ocet winny i cukier. Wszystkie składniki dusimy jeszcze około 10 minut i dodajemy posiekany koperek. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 25.09.2013 14:00
Ciekawa wersja :)
olkaaa 29.07.2013 19:09
bardzo lubię
ewelinapac 03.02.2013 13:32
fajna
aginaa 03.12.2012 18:50
smaczne
Henryka2 02.12.2012 21:57
Chodziło mi o orientacyjną wagę.Dziękuję za odpowiedź.
Wacław 02.12.2012 15:45
tez muszę wypróbować z grzybami !
Katarzyna/kate1980 01.12.2012 22:33
superowa
pacpaw 01.12.2012 21:15
kapusty było 1,3 kg - cała, więc połowa jakieś 600-800g na oko. Pewnie równo nie przekroiłem :o)
Henryka2 01.12.2012 19:55
Napisz tylko, proszę, ile wagowo ma być tej kapusty, bo główki są różnej wielkości.
Henryka2 01.12.2012 19:54
Jak zwykle u Ciebie, pomysłowo i smacznie.Nie przyszło mi do głowy takie połączenie.Muszę wypróbować.
Poison1988 01.12.2012 13:24
tez nie robiłam jeszcze z grzybkami :) super przepis :)
adelajda 01.12.2012 06:30
Z grzybkami jeszcze nie robiłam muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak