Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

puszka 400g kukurydzy konserowowej 1
łyżki sosu czosnkowego chili 2-3
łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3-4
szkl. startego sera Mozarella 1
sól do smaku:
dkg wędzonego boczku albo kiełbasy 10
ryż długoziarnisty 1 szkl. (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pomidorowy z kukurydzą i serem

Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, posiekać. Wędzonkę pokroić w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać wędzonkę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszklić. Dodać ryż i smażyć mieszając 2-3 minuty. Następnie skropić całość sosem chili i dodać koncentrat, wymieszać, podlać ok. 3/4 szkl. wody, dusić 5 min.. Na koniec dodać kukurydzę (troszkę zostawić do przybrania), doprawić ew. solą, wymieszać. Wykładać porcje na talerz, posypać resztą kukurydzy i startym serem, który od ciepła ryżu ładnie się roztopi. Można nałożyć ładne porcje ugniatając gotowy ryż w filiżance posmarowanej od wewnątrz masłem a następnie przykładając filiżankę wierzchem do powierzchni talerza. Gdy lekko ją podniesiemy ryż powinien się sam wysunąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 22.12.2011 11:50
Bardzo fajnie wygląda :)
Agnik 05.05.2011 20:51
pysznie
wojtek10_89 30.07.2010 14:12
musze wypróbować, wygląda bardzo zachęcająco
wojtek10_89 30.07.2010 14:12
musze wypróbować, wygląda bardzo zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak