Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kozi ser 200 g
jajko 3 szt
szpinak sparzony 100 g
czerwone cebule 3 szt
cukier 2 łyżki
grenadina 1 łyżka
miód pszczeli 1 łyżka
Ciasto:
mąka pszenna 200 g
sól 1/2 łyżeczki
masło 90 g
kwaśna śmietana 4 łyżki
wino czerwone wytrawne 150 ml
ocet winny czerwony 30 ml
cebula 100 karmelizowana

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 23:32
Ciekawy przepis.
Doradca Smaku 05.01.2013 15:49
@Elżbieta grenadina to syrop smakowy o czerwonej barwie, który często wykorzystuje się do drinków, herbat, koktajli. W tym przepisie akurat urozmaica smak i aromat tarty z koziego sera.
eliza135 13.12.2012 08:49
smacznie wygląda
Elżbieta17 30.11.2012 08:59
jeśli tak smakuje jak wygląda, to ja poproszę:)
Rafał10 29.11.2012 17:35
ciekawe połączenie smaków :)
bietka 29.11.2012 12:29
super przepis, tylko co to jest grenadina? chociaż nie za bardzo lubię szpinak, ale taką tarte z chęcią zjadłabym :)
Patrycja25 29.11.2012 11:56
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak