Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
przecier pomidorowy 1 czubata łyżeczka
mąka pszenna ok.2,5 szklanki
sól duża szczypta
Farsz:
ugotowane mięso z kurczaka ok. 15 dkg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (ciepła)
warzywa ok. 15 (ugotowane w rosole)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem

Kroki postępowania

1
W bardzo ciepłej wodzie rozpuścić przecier pomidorowy.
Krok 1 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
2
Do miski wsypać 2 szklanki mąki. Dodać do niej dużą szczyptę soli, wlać wodę z przecierem.
Krok 2 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
3
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, mięciutkie, ale nie ma kleić się do rąk. Ciasto odstawić na kilkanaście minut.
Krok 3 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
4
Mięso z kurczaka (ja użyłam udek ugotowanych w rosole) oskubać z kości i bardzo drobno pokroić, przełożyć do miski.
Krok 4 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
5
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 5 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
6
Zeszkloną cebulę dodać do mięsa. Warzywa (użyłam ugotowanych w rosole marchewek, pietruszki i kawałka selera) bardzo drobno pokroić, dodać do mięsa z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
7
Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1 mm). Rozwałkowane ciasto pokroić w kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Można wyciąć z ciasta tradycyjne kółka, ale w kwadraty jest szybciej.
Krok 7 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
8
Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu przygotowanego farszu.
Krok 8 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
9
Kwadraciki złożyć na pół w trójkąty, zlepić brzegi.
Krok 9 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
10
Wrzucać je partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Ugotowane pierożki odcedzić.
Krok 10 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto
11
Pierożki podałam z jogurtem bałkańskim.
Krok 11 - Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 21.12.2012 19:12
takich jeszcze nie robiłam :) świetny pomysł :)
adelajda 13.12.2012 05:52
robię pierogi z większą nutka pomidorową ! Twoje zapowiadają sie smacznie !
Rafał10 29.11.2012 17:35
pierożki inaczej, super !
nogawkuchni 29.11.2012 13:00
Uwielbiam potrawy z pomidorową nutą i lubię bardzo również pierogi, ten przepis jest zatem dla mnie świetnym połączeniem obu opcji za którymi przepadam, bardzo ciekawa propozycja, zapewne wszystko fajnie doprawione, farsz również zapowiada się apetycznie, muszę wypróbować.
pajbek 29.11.2012 12:12
Fajny pomysł, smaczne :-)
Noruas 29.11.2012 12:03
Super!! Nie pomyślałam o tym wcześniej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak