Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje pogotowie buraczane na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 5 kg
sól 3 łyżki
cukier 5 łyżek
ocet 10 % 0,5 szkl
ok. główki czosnku ( 1spory ząbek na słoik)
po kilka ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 mały listek laurowy na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Moje pogotowie buraczane na zimę

Buraki wyszorować, umyć i ugotować w łupinkach. Przelać zimną wodą i zostawić je w niej do ostygnięcia. Obrać i starkować na jarzynowej tarce. Wymieszać z solą, cukrem, octem, przyprawami i czosnkiem. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min. Studzić obrócone do góry dnem. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

18.12.2013 16:20
A co jest w tym słoiku na zdjęciu? Na buraczki nie wygląda...
gusia1000 25.11.2010 14:06
Też jestem za tym, by robić buraki na zimę.
Justyna223 04.08.2010 19:33
do ulubionych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak