Moje pogotowie buraczane na zimę

Moje pogotowie buraczane na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    5 kg
  • sól

    3 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • ocet 10 %

    0,5 szkl
  • ok. główki czosnku ( 1spory ząbek na słoik)

  • po kilka ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 mały listek laurowy na słoik

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować, umyć i ugotować w łupinkach. Przelać zimną wodą i zostawić je w niej do ostygnięcia. Obrać i starkować na jarzynowej tarce. Wymieszać z solą, cukrem, octem, przyprawami i czosnkiem. Nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min. Studzić obrócone do góry dnem. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

18.12.2013 16:20
A co jest w tym słoiku na zdjęciu? Na buraczki nie wygląda...

gusia1000

25.11.2010 14:06
Też jestem za tym, by robić buraki na zimę.

Justyna223

04.08.2010 19:33
do ulubionych:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat