Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana dynia

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1/2 szt
mięso mielone 0,5 kg
cebula 3 szt
kolendra mielona 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
mąka sojowa 1 łyżka
mleko kokosowe 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
olej sojowy 3 łyżki
żółty ser 5 plastry
kumin 1 cały
kumin 1 mielony
ryż 200 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana dynia

Dynię umyć, przeciąć na połowę i wydrążyć
Ugotować ryż na sypko.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na odrobinie oleju przesmażyć mięso z cebulą. Dodać ugotowany ryż i doprawić mielonym rzymskim kminem, mielona kolendrą i mielona gałką muszkatołową. Posolić do smaku.
Napełnić dynię farszem. Przykryć wierzch plastrami żółtego sera. Włożyć na blachę, podlać 2 szklankami wody. Na początku pieczenia należy dynię okryć dość szczelnie folią aluminiową, po godzinie folię zdjąć.
Dynie należy piec w temperaturze ok. 230 stopni przez około 1,5 godziny.

Przygotować sos do polania dyni.
Na łyżce oleju podsmażyć cały kumin i curry- dolać pół szklanki wody i chwilę podgotować. Doprawić garam masalą. Dodać mąkę sojową rozrobioną w dwóch łyżkach wody- zagęścić. Zabielić mlekiem kokosowym i doprawić do smaku solą.
Porcje upieczonej dyni polewać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakosz2002 09.12.2014 17:46
Naprawdę może być dobre. Rzeczywiście pół dyni na zwykły obiad to trochę za dużo:-)
Ada-Gaba 05.02.2013 11:03
pomysłowe
Anna169Hosz 29.11.2012 05:16
U mnie rodzinka duża i "żarłoczna"- taka dynia jest w sam raz na obiad:)
kokoszka
kokoszka 28.11.2012 18:44
dobre
IwonaKa 28.11.2012 15:56
nigdy nie jadłam dyni,ale ten przepis zachęca
kuklik 28.11.2012 15:54
przepis na święta jak rodzinka się zjedzie to będzie więcej ludzi bo tak albo gęb za mało algo bania za duża
Miki 28.11.2012 15:39
super
Konczi 28.11.2012 15:29
ciekawy przepisik dyni jeszcze nie faszerowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak