Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana dynia
Ugotować ryż na sypko.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na odrobinie oleju przesmażyć mięso z cebulą. Dodać ugotowany ryż i doprawić mielonym rzymskim kminem, mielona kolendrą i mielona gałką muszkatołową. Posolić do smaku.
Napełnić dynię farszem. Przykryć wierzch plastrami żółtego sera. Włożyć na blachę, podlać 2 szklankami wody. Na początku pieczenia należy dynię okryć dość szczelnie folią aluminiową, po godzinie folię zdjąć.
Dynie należy piec w temperaturze ok. 230 stopni przez około 1,5 godziny.
Przygotować sos do polania dyni.
Na łyżce oleju podsmażyć cały kumin i curry- dolać pół szklanki wody i chwilę podgotować. Doprawić garam masalą. Dodać mąkę sojową rozrobioną w dwóch łyżkach wody- zagęścić. Zabielić mlekiem kokosowym i doprawić do smaku solą.
Porcje upieczonej dyni polewać sosem.