Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz na winie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa (bez kości) 1 kg
wino czerwone wytrawne 2 szkl
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz na winie

Łopatkę pokroić na kawałki, troszeczkę podsmażyć na oleju z każdej strony. Przełożyć do baniaka. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w talarki, a czosnek drobno posiekać , wszystko dodać do mięsa. Dodatkowo mięso troszeczkę posolić, popieprzyć, dodać listki laurowe i ziele angielskie i posypać ostrą papryką. Dać troszeczkę oleju i wszystko podlać winem. Dusić na małym ogniu , aż mięso zrobi się miękkie. Wrazie potrzeby mięso podlać wodą. Jak sos będzie za rzadki, to rozrobić 2 łyżki mąki z wodą i zagęścić sos. Doprowadzić do wrzenia i podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.12.2012 18:05
o tak wino doskonale nadaje się do mięs :)
Anna133 02.12.2012 11:34
ja tez dodaję wino , ono świetnie podkreśla smak
SmakolykiJoanny 28.11.2012 18:56
No to jest coś co lubię wykorzystywać w kuchni czyli winko
Patrycja25 28.11.2012 11:31
pycha
manaika 28.11.2012 11:13
super!
GOSIA18 28.11.2012 11:07
od jakiegoś czasu chodzi za mną takie danie, pycha
Kekerboom 28.11.2012 11:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak