Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
bakłażan 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyż.
pomidory 500 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cynamon1 1/2 łyżecz.
zioła 1 łyżecz.
ser żółty 150 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
mleko 300 ml
mąka pszenna 3 łyż.
masło 3 łyż.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka

Kroki postępowania

1
Bakłażan myję dokładnie, osuszam i kroję w półcentymetrowe plastry, posypuję je solą i odstawiam na durszlaku na 1 godzinę.
Krok 1 - Musaka foto
2
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się lekko zrumieni.
Mięso mielone dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, smażę kilka minut, aż do zbrązowienia mięsa.
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, wykrawam stwardnienia i kroję w kostkę.
Do usmażonego mięsa dodaję pokrojone pomidory, sól, pieprz, cynamon i zioła, całość duszę aż płyn odparuje z pomidorów.
Krok 2 - Musaka foto
3
Plastry bakłażana płuczę, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i oprószam delikatnie solą morską i pieprzem. Smażę bakłażana na rozgrzanej oliwie na patelni z obu stron. Następnie osączam plastry na papierowych ręcznikach.
40 minut.
Krok 3 - Musaka foto
4
Sos beszamelowy: W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego tłuszczu wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. Wtedy wlewam mleko i ciągle mieszając podgrzewam na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego kładę: ½ smażonych plastrów bakłażana,
½ sosu mięsnego z pomidorami, ½ plastrów bakłażana, ½ sosu mięsnego z pomidorami. Całość polewam sosem beszamelowym i posypuję startym serem i odrobiną słodkiej papryki.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ᵒC na ok. 30 –
Krok 4 - Musaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.04.2016 13:49
pyszne jedzenie
Aleksandra/Olcia 04.01.2014 18:39
jeszcze nie jadłam
pawlito 02.01.2014 07:37
nie jadłem ale apetycznie wygląda
artur7 03.12.2013 17:51
bardzo fajny pomysł
rutynka 13.05.2013 16:50
super danie :)
miroslawa 28.11.2012 05:23
pyszne
Joanna46 27.11.2012 18:24
Smaczna.
Beata61 27.11.2012 16:58
bardzo lubię !
Małgorzata106 27.11.2012 16:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak