Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z serkiem ricotta
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na koniec żółtka. Przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (można posmarować pędzelkiem patelnie oliwą).
Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Jeśli nie posiadamy małej patelni to wlewamy łyżkę masy na środek patelni i delikatnie łyżką rozprowadzamy masę, aby zachował się kształt niewielkiego koła.
Ser przekładamy do miseczki dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką, aż do połączenie sie składników.
Na każdy omlet nakładamy ser i składamy na pół. Podajemy posypany cukrem pudrem oraz dowolnymi owocami.
Omlet można również jeść z samym dżemem albo bita śmietaną. Polać dowolną polewą.
Najlepsze na ciepło.