Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z polewą i orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5 szklanki + 2 łyżki
cukier 2 szklanki
jajko 5 sztuk
oranżada 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy 1 sztuka
kakao 2 łyżki
Polewa:
cukier 1 szklanka
masło 200 g
cukier waniliowy 1 sztuka
woda 5 łyżek
orzechy arachidowe 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z polewą i orzechami

CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, oranżadę i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto (tak aby uzyskać efekt zebry). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 60 minut.
POLEWA: Składniki na polewę przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu zagotowania, cały czas mieszając. Ciasto polewamy polewą z orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 24.11.2013 13:26
lubię to ciasto
IwonaKa 30.08.2013 09:36
robiłam zebrę,ale bez polewy,Twoja jest super
Granita 12.08.2013 03:01
prezentuje się bajerancko
Piter 31 08.07.2013 14:32
Uwielbiam zebrę,często piekę.
misia53 26.05.2013 21:17
na to ciasto mogę się załapać...
Bernadeta1 21.05.2013 11:50
bardzo smaczne ciasto
cooleczka 21.02.2013 10:07
świetna
ONY_za_kare 08.02.2013 13:13
Pyszniutka
Ada-Gaba 16.01.2013 13:04
palce lizać
Ewelina38 06.01.2013 16:35
przepyszne, bardzo lubię takie babkowe ciasta
olkaaa 06.01.2013 12:58
wygląda kusząco
Aleksandraa 10.12.2012 11:56
wspaniałe ciacho
reniatka 03.12.2012 09:46
mmm ale smaczna
Poison1988 28.11.2012 17:15
pięknie się prezentuje :)
Sylwia56
Sylwia56 26.11.2012 16:22
pycha
sara1 26.11.2012 14:28
apetyczne ciasto
monisia1977 26.11.2012 13:53
pycha
Agnieszka91 26.11.2012 13:31
uwielbiam zebre
Adamorek 26.11.2012 13:19
fajna polewa
maciek7 26.11.2012 13:10
pycha
Justyna28 26.11.2012 12:52
świetna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak