Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielonka – soczewica zielona i brokuł z wkładką mięsną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
brokuł 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
ziele angielskie 3 kulki
sól do smaku
przyprawa do potraw do smaku
czosnek 3 ząbki
śmietana 12% 1 sztuka
natka pietruszki do dekoracji
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
porcja rosołowa z indyka sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielonka – soczewica zielona i brokuł z wkładką mięsną

Soczewicę opłukać i odlać z wody. Brokuły podzielić na różyczki, umyć i również odsączyć z wody. Do wysokiego garnka wlać ok. 3l wody, wrzucić soczewicę, brokuł, porcję rosołową z indyka /wcześniej opłukaną/, marchewkę i pietruszkę obrane ze skóry, ziele angielskie, liść laurowy, trochę jarzynki. Całość gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjąć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki, marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozgnieść widelcem. Wywar z soczewicą i brokułem zmiksować blenderem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Łyżką przełożyć porcję zielonki na talerz, na górę dodać trochę mięsa i marchewki, zrobić kleks z gęstej śmietany. Zupa jest bardzo syta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.03.2013 07:08
Pyszne danie :)
RenataZ-et 26.11.2012 17:13
wygląda rewelacyjnie!
angelika14 25.11.2012 15:59
ciekawe danie
Betka 25.11.2012 15:11
mmm rewelacja!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak