Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka mojego dziadka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wrzątek 1 litr
maślanka 1/2 litra
śmietanka 1/4 litra
mąka 3 łyżki
sól do smaku
ziemniaki gotowane w mundurkach do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka mojego dziadka

Kroki postępowania

1
Wodę ugotuj w garnku. Maślankę wymieszaj z mąką. Najdokładniej i najłatwiej zrobić to energicznie potrząsając składnikami umieszczonymi w słoiczku.

Wlej maślankową mieszankę do gotującej się wody i ciągle mieszaj. Gotuj całość 2 minuty od zagotowania, nie przerywając mieszania.
Krok 1 - Polewka mojego dziadka foto
2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
Krok 2 - Polewka mojego dziadka foto
3
Zdejmij zupę z ognia i dolej słodką śmietankę (np. 18%). Dopraw solą. Podaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Krok 3 - Polewka mojego dziadka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.01.2013 19:41
ciekawa ta zupka ale nie wiem czy odważyłabym się ją skosztować :)
sylwia / sytofala 24.11.2012 21:46
jadałam taką często jak byłam mała -pycha :)
Justyna87 24.11.2012 21:22
nomm ciekawe
caffee_tea 24.11.2012 21:13
dobre
IwonaKa 24.11.2012 21:05
no i świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak