Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kluseczki pod wytrawną pierzynką z pieczarek

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 250 g
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bazylia świeża garść
wino białe wytrawne 2/3 szklanki
ząbek czosnku 1 sztuka
oliwa do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
pieczarki 6 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluseczki pod wytrawną pierzynką z pieczarek

KLUSECZKI:
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub blenderem.
Dodaj jajko i mąkę. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej elastycznej masy.
Blat lub stolnicę oprósz mąką, ręce również i wałkuj ciasto. Pokrój je na plastry (około 3 cm).
Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.
Zagotuj wodę z solą i oliwą.
Do wrzątku wrzucaj kluseczki i gotuj po około 3 minutach od wypłynięcia.

PIERZYNKA PIECZARKOWA:
Cebulę pokrój w piórka.
Rozgrzej oliwę i smaż cebulę. Wyciśnij czosnek.
Pokrój w plastry pieczarki. Smaż je na oliwie z cebulką i czosnkiem.
Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj rozdrobnione liście bazylii.
Całość zalej winem i duś do wyparowania i zgęstnienia sosu.

Podawaj ciepłe, polewaj kluseczki. Posyp startym serem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 19.02.2014 08:10
obiad byłby przepyszny :)
artur7 23.10.2013 16:48
super pomysl lubie
Norgiusz 12.10.2013 19:26
chetnie bym zjadł :)
Wojt@s
Wojt@s 04.10.2013 11:54
muszę sam spróbować
Monika-twin 03.12.2012 10:55
wykwintne danie
kupiska 25.11.2012 13:24
Fajnie brzmi.Ciekawe danie na obiad,
artur7 24.11.2012 21:28
pysznie
caffee_tea 24.11.2012 21:13
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak