Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluseczki pod wytrawną pierzynką z pieczarek
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub blenderem.
Dodaj jajko i mąkę. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej elastycznej masy.
Blat lub stolnicę oprósz mąką, ręce również i wałkuj ciasto. Pokrój je na plastry (około 3 cm).
Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.
Zagotuj wodę z solą i oliwą.
Do wrzątku wrzucaj kluseczki i gotuj po około 3 minutach od wypłynięcia.
PIERZYNKA PIECZARKOWA:
Cebulę pokrój w piórka.
Rozgrzej oliwę i smaż cebulę. Wyciśnij czosnek.
Pokrój w plastry pieczarki. Smaż je na oliwie z cebulką i czosnkiem.
Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj rozdrobnione liście bazylii.
Całość zalej winem i duś do wyparowania i zgęstnienia sosu.
Podawaj ciepłe, polewaj kluseczki. Posyp startym serem.
Smacznego!