Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w miodzie i winie

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
miód 1 łyżka
przecier pomidorowy 2 łyżki
majonez 2 łyżki
pieprz do smaku
Kucharek SMAK LATA do smaku
woda 2 łyżki
olej 1 łyżka
wino słodkie czerwone 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w miodzie i winie

Żeberka umyj i podziel na porcje.

Z miodu, przecieru pomidorowego, majonezu, oleju, wina i przypraw przygotuj marynatę. Rozcieńczaj ją wodą do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Marynatą zalej żeberka i pozostaw na minimum godzinę w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Żeberka, razem z marynatą wylej do niskiego naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Ustaw na średnim poziomie piekarnika i piecz pod przykryciem godzinę. Po godzinie wymieszaj i odkryj żeberka. Zapiekaj odkryte przez kolejną godzinę - wtedy będą ładnie zarumienione :)

Polecam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 10.03.2016 12:25
smaczne żeberka
Wojt@s
Wojt@s 04.10.2013 11:54
muszę sam spróbować
Mysiunia 25.11.2012 10:52
kaloryczne, ale baardzo apetyczne :)
emeslive 24.11.2012 23:27
Bardzo apetyczne mięsko, przepis godny polecenia!
misia53 24.11.2012 23:06
smaczne
PIOTR11 24.11.2012 20:58
apetyczny przepis
jasiek 24.11.2012 20:02
doskonałe
jasiek 24.11.2012 20:02
doskonałe
halina17 24.11.2012 20:00
Smaczne żeberka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak