Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze skwarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 20 dag
jajko 3 szt
sól do smaku
boczek 3 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze skwarkami

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę i studzimy. Następnie łączymy z mąką ziemniaczaną, wbijamy jaja i doprawiamy do smaku solą. Potem wyrabiamy ciasto i formujemy małe kulki, które następnie wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 3 min. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i podsmażamy na patelni. Gdy kluski się ugotują wykładamy je na talerz i na wierzch dajemy skwarki z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 01.12.2013 13:11
mniam rewelacyjne
meg1984 22.02.2013 21:24
pyszne, lubię takie:)
Milena87 22.12.2012 20:47
ale skwarki:)
halina17 24.11.2012 20:19
Lubię kluski śląskie.
medi 24.11.2012 18:53
pycha zjadła bym takie kluchy ze skwarami:)Rewelacja:)
Patrycja25 24.11.2012 17:56
uwielbiam
Zdzisław 24.11.2012 17:44
syte jedzenie dla faceta
pajbek 24.11.2012 17:40
Lubę takie smakowite jedzonko :-)
maciek7 24.11.2012 17:19
pyszne
malaczarna23 24.11.2012 16:19
bardzo lubię
Piotr-21 24.11.2012 16:06
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak