Soczewica i ryż z chorizo

Soczewica i ryż z chorizo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

  • chorizo

  • ryż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: półtorej szklanki soczewicy, 4 szklanki bulionu z kurczaka, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka oliwy, 12 dag posiekanej chorizo, 1 średnia cebula posiekana, 1 średnia marchewka posiekana, 1 średnia papryczka Jalapeno i użyliśmy pepperoni, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki w proszku, pół łyżeczki kminu, 1 łyżeczka oregano, pół szklanki ryżu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 posiekane ugotowane na twardo jajka.

SPOSÓB WYKONANIA: Zagotować soczewicę w bulionie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Przesmażyć chorizo, cebulę i marchewkę. Dodać czosnek, Jalapeno, paprykę, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez minutę. Masę cebulową dodać do soczewicy. Dodać ryż i gotować przez 20 minut. Rozlać do talerzy i posypać natką oraz jajkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babciagramolka

06.02.2011 19:10
Ba - a gdzie ja oryginale chorizo kupię

SmacznaPyza

11.09.2010 20:41
soczewicę bardzo lubię, na pewno z chorizo też by mi smakowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat