Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica i ryż z chorizo

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica
chorizo
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica i ryż z chorizo

SKŁADNIKI: półtorej szklanki soczewicy, 4 szklanki bulionu z kurczaka, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka oliwy, 12 dag posiekanej chorizo, 1 średnia cebula posiekana, 1 średnia marchewka posiekana, 1 średnia papryczka Jalapeno i użyliśmy pepperoni, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki w proszku, pół łyżeczki kminu, 1 łyżeczka oregano, pół szklanki ryżu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 posiekane ugotowane na twardo jajka.

SPOSÓB WYKONANIA: Zagotować soczewicę w bulionie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Przesmażyć chorizo, cebulę i marchewkę. Dodać czosnek, Jalapeno, paprykę, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez minutę. Masę cebulową dodać do soczewicy. Dodać ryż i gotować przez 20 minut. Rozlać do talerzy i posypać natką oraz jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 06.02.2011 19:10
Ba - a gdzie ja oryginale chorizo kupię
SmacznaPyza 11.09.2010 20:41
soczewicę bardzo lubię, na pewno z chorizo też by mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak