Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem przez maszynkę

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2,5 szkl
masło 10 dag
cukier puder 1/2 szkl
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mak 3-4 łyżki
aromat migdałowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem przez maszynkę

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodać masło, posiekać. Następnie wlać oliwę, jajko, śmietanę, aromat migdałowy, dodać mak i zagnieść ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Na maszynkę do mięsa nałożyć nakładkę do ciastek. Schłodzone ciasto włożyć do maszynki, przepuścić przez i odcinać po kawałku. Formować ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.01.2014 17:59
pyszne ciasteczka :)
olkaaa 23.11.2012 10:15
muszę zrobić
caralajna 22.11.2012 19:04
apetyczne
mala2021 22.11.2012 10:57
bardzo smaczne
gosia1988 22.11.2012 09:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak