Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze udka - Coxinhas de Galinha

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 piersi kurczaka
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku
6 łyżek masła
sól, pieprz
3 szklanki mąki
25 dag kremowego twarożku
Bułka tarta klasyczna Prymat
bulion wołowy 2 kostki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka - Coxinhas de Galinha

Włóż do garnka (najlepiej ciśnieniowego) kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki (w garnku ciśnieniowym trwa to około 10 minut). Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój (do farszu możesz dodać natkę lub szczypiorek). Odmierz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj kółeczka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka. Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 01.06.2012 06:39
Przełamujecie stereotypy myślowe -ciasto na bulionie,,niesamowite:)
Jolanta40 25.07.2011 09:22
pyszności
Smakosz6 22.03.2011 14:46
mmmmmmmmmmmmm
Barbara40 11.03.2011 19:27
Bardzo ciekawy przepis, sprobuje
wedith1 17.08.2010 11:04
Smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak