Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem czekoladowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 3 sztuki
margaryna 250 g
masło roślinne 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2 szklanki
budyń czekoladowy 2 opakowania
olej roślinny
mleko 3 szklanki
jabłka 1,5 kg
cukier wanilinowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem czekoladowym

Mąkę pszenną-3szklanki łączymy z proszkiem do pieczenia, margaryną, jajami i 1 szklanką cukru. Dokładnie zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wysmarowaną olejem i wyścieloną pergaminem.
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Jabłka wykładamy na ciasto i obsypujemy cukrem wanilinowym.
W 1/2 szklance mleka rozrabiamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z połową szklanki cukru. Jak mleko będzie się gotowało wlewamy mieszankę i gotujemy budyń na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia. Budyń wykładamy na jabłka.
Masło, 1 szklankę mąki i pół szklanki cukru mieszamy ze sobą tworząc kruszonkę. Posypujemy kruszonkę na budyń czekoladowy.
Szarlotkę pieczemy w temperaturze 180stopni przez 50minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 24.03.2013 08:40
uwielbiam szarlotkę;]
reniatka 25.11.2012 10:16
super jeszcze nie jadlam z budyniem czekoladowym
pierniczkowo 23.11.2012 10:41
bardzo lubię takie ciacho:)
justys759 21.11.2012 20:23
wygląda bardzo apetycznie:)
Marta1986 21.11.2012 16:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak